Rangen en permissies instellen met PermissionsEx

Handleidingen

Een goede Minecraft server beschikt over permissies. Hiermee kan je bepalen wat een opgegeven gebruiker wel of niet kan. Het is immers geen goed idee om je admins of moderatoren  operator te maken. Je geeft ze beter permissies.

Voordat je rangen kan instellen, moet je een CraftBukkit server maken. Bovendien werkt deze handleiding enkel met CraftBukkit en niet met een gewone server. Dit komt omdat we een plugin moeten installeren, namelijk PermissionsEx.

PermissionsEx installeren

Ga naar de downloadpagina van PermissionsEx en klik tweemaal op “Download”. Er wordt een jar-file gedownload. Zoek dit bestand op en klik op rechtermuisknop -> kopiëren. Vervolgens ga je naar de map waarin je de Minecraft server plaatste en klik je op rechtermuisknop -> plakken. Schakel je server uit door een stop commando uit te voeren en start hem daarna weer op door te dubbelklikken op “launch.bat”.

Als je in het mapje “plugins” gaat kijken, zie je dit:Ranks instellen op een Minecraft serverCraftBukkit heeft een nieuwe map aangemaakt in de map “plugins”, namelijk “PermissionsEx”. In deze map vind je, zoals hierboven vermeld, twee bestanden.

Config.yml zullen we niet nodig hebben voor deze handleiding. Het andere bestand daarentegen zullen we zeker nodig hebben. Het bevat de eigenlijke rangen of permissies.Het bepaald dus wat een speler wel of niet kan.

Rangen maken en permissies toevoegen

Voordat we wijzigingen kunnen aanbrengen aan dit bestand moeten we het natuurlijk openen. Klik met je rechtermuisknop op het bestand -> openen met -> kladblok. Nu zie je dit:

groups:
default:
default: true
permissions:
- modifyworld.*

Elke groep beschrijft een rang. Dit wordt aangeduid met het woord “groups”. Hieronder zie je de naam van de groep: “default”. Dit zijn de standaard permissies. De naam van de groepen mag je zelf kiezen.

Verder kennen we de waarde “true” toe aan default. Dat wilt zeggen dat iedereen die voor het eerst op de server komt, de permissies van de groep “default” toegewezen krijgt. Dus al je inlogt, behoor je automatisch tot de default groep. indien dit false is, hoef je dit niet meer te vermelden.

Als laatste heb je nog de permissie “modifyworld”. Deze permissie geeft de gebruiker toestemming om wijzigingen aan de wereld toe te brengen, maar ook om bijvoorbeeld te sneaken of het tell commando enzovoort te gebruiken. Het is belangrijk dat je de persoon deze permissie toekent, anders zal de speler buiten rondlopen niets kunnen doen. Permissies worden opgesomd door middel van een liggend streepje (“-”).

Het sterretje (“*”) betekend dat de persoon alle permissies krijgt van modifyworld. Permissies staan vaak als volgt beschreven:

Plugin.actie.sub-actie

Dit is voor iedere plugin anders en vereist nodig opzoekwerk. Vaak vind je de permissies van een bepaalde plugin op de downloadpage.

Lege waardes

Indien je een lege waarde hebt, dan definieer  je deze als volgt;

optie: []

Andere opties

Inheritance

Je kan dit vertalen als “overerven”. Zo heb je bijvoorbeeld een rang VIP, maar ook een rang Hero. Als je wil dat Hero alles kan van VIP, doe je dit als volgt:

hero:

inheritance: VIP

permissions:

- modifyworld.*

Merk op dat je steeds een nieuwe lijn toevoegt en twee spaties bij een groep of permissie.

Prefixes

Als je wil dat je spelers weten wie welke rang heeft, dan doe je dit met een prefix of voorvoegsel.

options:
prefix: [Gast]

Een Rang Toekennen

Slaag het bestand op en typ in de console (of in-game) /pex reload. Onthoud dat je gaan slash (“/”) moet typen in de console. Indien alles goed verlopen is, verteld de console ons dat de bestanden succesvol herladen zijn.

Rang toekennen

Nu kan je spelers promoveren of degraderen. Dit doe je als volgt:

Je kan spelers ook onmiddellijk een rang toekennen. Al je 20 rangen hebt, ga je ook niet 19 keer hetzelfde commando typen. Dit kan via /pex user <naam> group set <groep>.

Nu heb je een rang ingesteld op je Minecraft server. Mochten er vragen zijn, dan kan je deze hieronder stellen.

Dit artikel is laatst gewijzigd op 28 december 2013.

3 reacties op Rangen en permissies instellen met PermissionsEx
  1. Sven zegt:

    Hoe kan je iemand de permissions geven om. /home te zetten en hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Blue Captcha Image
Refresh

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>